• States of Mind
  • States of Mind
  • Keynote Speaking Erik Schoppen
  • Keynote Speaking Erik Schoppen
  • Keynote Speaking Erik Schoppen
  • Keynote Speaking Erik Schoppen
  • Keynote Speaking Erik Schoppen
  • Erik Schoppen
  • Erik Schoppen
'Ik spraakmakend? We weten meer over onze mobiele telefoon dan over ons eigen brein, volgens mij the coolest gadget in the universe en bepalend voor de beschaving en toekomst van onze planeet. Dat is pas spraakmakend!' - Erik Schoppen

Drs. Erik Schoppen (1968) is een veelgevraagd spreker over vertrouwen en (merk)leiderschap. Hij is merkexpert, neurowetenschapper en gedragsonderzoeker, innovator, designer en auteur. Al meer dan 20 jaar houdt hij zich bezig met innovatie, branding, design en menselijk gedrag in de reële en virtuele wereld. In 1996 deed hij als internetpionier onderzoek naar online privacy en vertrouwen en in 1998 claimde hij de term ‘neuroface’ – de interface die brein en computer op neuraal niveau verbindt. Hij voorzag ook de sociale rol die merken gaan innemen in zijn Build Bridge Bond methodiek voor duurzaam merkleiderschap. Hij is (mede)auteur van de bestseller Strategisch merkenmanagement (2015). Op dit moment doet hij promotieonderzoek naar de werking van vertrouwen in onze hersenen aan de Rijksuniversiteit Groningen (Social Neuroscience) en is hij initiator van onderzoeksplatform WorldBrainWave.com (Social Neuroscience for a Sustainable Future), waarmee hij de sterkte van neurale netwerken - lees impliciete (vertrouwens) voorkeuren - onderzoekt.

Zijn belangrijkste missie is het promoten van toekomstgericht duurzaam (merk)denken, vertrouwen en leiderschap, omdat dit mensen en ondernemingen motiveert hun gedrag te veranderen en positiever naar de toekomst te kijken. Zo is vertrouwen (in elkaar en in de toekomst) essentieel bij verandering, verbinding, empathie en leiderschap. Maar hoe werkt dit in het brein en hoe krijg je het (bij jezelf en bij anderen)? Welke oeroude evolutionaire mechanismen zitten er achter vertrouwen, en hoe kun je hiermee gedragsverandering positief beïnvloeden of voorspellen? En hoe verbeter je hiermee je (merk)communicatie in de huidige connected age – het digitale tijdperk waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is? Zo wordt vertrouwen tussen computers, robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en mensen (denk aan samenwerking binnen teams) steeds belangrijker. Op wat voor (systeem)kenmerken vertrouw je elkaar nu? Want er is namelijk een aspect dat ons bindt en daarom ook in de toekomst belangrijk zal zijn voor mensen, organisaties en samenleving: vertrouwen.

In zijn lezingen over het brein, gedrag, leiderschap, vertrouwen en geluk, toont hij hoe vertrouwen op te bouwen en in te zetten vanuit een duurzaam, sociaal en resultaatgericht perspectief. Wat zijn vlotte en visueel aantrekkelijke lezingen onderscheidend maken is het rijke palet aan onderwerpen dat hij behandelt, waaronder ons fascinerende brein, duurzaam leiderschap, psychologie, gedrag, (merk)vertrouwen, merkimago en welzijn. Hij beheerst de kunst om complexe materie met aanstekelijke humor terug te brengen tot overzichtelijke (voor)beelden, wat hem tot een onderhoudend, origineel en veelzijdig spreker maakt. Door zijn ervaring weet hij niet alleen zijn toehoorders te informeren over hun eigen bewustzijn, merkgedrag en emoties, maar ook te inspireren om hier iets mee te doen. Zijn lezingen worden door het publiek omschreven als echte eye-openers.

'Waardevolle ontdekkingen gedaan over de werking van de hersenen'
'Dé expert op het gebied van vertrouwen in het brein'
'Erik begrijpt het begrip entertraining als geen ander'
'Erg leerzaam, maar ook heel erg vermakelijk'
'Fascinerend hoe vertrouwen werkt'
'Awesome speaker & Motivator!'
'Verassend inhoudelijk'
'Happy Energy'
'Touching'
'Eye-opener!'
'Erg sterk verhaal'
'Inspirerend, overtuigend'
'Originele insteek op vakgebied'
'Raakt de kern met haarscherpe inzichten'
'Vertaalt wetenschap met speels gemak naar beleving'
'Hij prikkelt door in een vlot tempo en vleugje ondeugendheid uit te dagen'MEEST POPULAIRE LEZING - Succesvol Vertrouwen Winnen

Wellicht een van de meest intrigerende vragen van deze tijd: hoe werkt vertrouwen in ons brein?

lecture_trust2 Het nieuwe motto van de regering is 'Vertrouwen in de toekomst.' Vertrouwen is namelijk essentieel voor verandering en leiderschap. Maar hoe krijg je het? En hoe leidt dit tot een gewenste gedragsverandering? In deze lezing toont Erik Schoppen hoe duurzaam (merk) vertrouwen op te bouwen en in te zetten. Ontdek hoe vertrouwen werkt in ons brein en leer over de vier principes van (merk)leiderschap. Wat is de functie van vertrouwen bij leiderschap? Welke oeroude evolutionaire mechanismen zitten er achter vertrouwen, en hoe kun je deze beïnvloeden? Diegene die over deze (voor)kennis beschikt heeft een (on)zichtbare voorsprong...bots_brains_lecture

BOTS & BRAINS - The Battle

Breinexpert Erik Schoppen en Futurist Marcel Bullinga kruisen de degens in Bots & Brains.
Wie wint in de toekomst: mens of robot?

Marcel weet alles over robots en kunstmatige intelligentie, Erik alles over mensen en het menselijke brein. Marcel is een vooraanstaand trendwatcher, Erik een vooraanstaand neurowetenschapper. Beiden zijn ervaren sprekers en in staat de zaal mee te voeren. Tijdens de lezing worden tien prikkelende stellingen besproken, ingeleid met een video, beeld of object. Daarna doen Erik en Marcel hun spetterende Battle. Wie wint?

Reacties: 'Hilarisch en leerzaam.' 'Heb genoten!' 'Kom maar op met die toekomst!'Recensie Robotisering en Mediawijsheid 'Effect van sociale media op het brein'

'Tijdens de plenaire opening van dit congres, georganiseerd door De Nationale Academie voor Media en Maatschappij, sprak neurowetenschapper Erik Schoppen in zijn keynote op zeer boeiende wijze over het effect van sociale media op het brein. Hij stelde dat we nu meer informatie tot ons krijgen dan we ooit nog zullen kunnen verwerken. Het brein wordt dan ook constant geprikkeld. Met name het emotionele brein wordt gestimuleerd door sociale media. Elk berichtje dat je krijgt op je mobiel is vergelijkbaar met een dopamine shot. 50% van de jongeren zegt inmiddels verslaafd te zijn. Jongeren checken gemiddeld 86 keer per dag hun mobiel voor updates. Dat is bijna elk kwartier!'

The Bionic Brain
'Over een aantal jaar verwacht Erik Schoppen dat we allemaal een implantaat hebben in plaats van een mobiele telefoon. Als je je nu al zorgen maakt over je privacy, is het een interessante gedachte om eens te bedenken wat er zal gebeuren als je brein, voorzien van een implantaat, gehackt wordt. Erik eindigde de sessie met een oproep om ook eens uit de achtbaan van sociale media te stappen, op tijd te reflecteren en bewust een keuze te maken voor momenten van Social Media gebruik.'
[ Bron: Hannelore Engels ]


Onderwerpen (combinaties zijn mogelijk, ook Engelstalig)

Ons Fascinerende Brein (Brains, Brands & Behavior)
lecture_neurosciences Leer meer over je hersenen, emoties, geluk en gedrag. Hoe werkt onze besluitvorming en hoe we ervaren we merken. Ontdek hoe (onbewust) gedrag sterker wordt als dit aansluit op wat we al vertrouwen.

Extra: The Power of Positive Psychology
Ontdek de mogelijkheden van positieve gedragsbeïnvloeding en duurzaam geluk.

Duurzaam Merkvertrouwen Bouwen
lecture_duurzaam_vertrouwen_bouwen Vertrouwen is essentieel voor verandering en leiderschap. Maar hoe krijg je het? En hoe leidt dit tot gewenste gedragsverandering? In deze lezing wordt getoond hoe vertrouwen op te bouwen en in te zetten.

De psychologische werking van vertrouwen wordt steeds relevanter in het nieuwe merkdenken. Omdat we keuzes vaak eerst emotioneel mnaken wordt het creëren van emotionele waarde steeds belangrijker.
[ lees meer ]

Duurzaam Merkleiderschap & Merkenmanagement
lecture_merkenmanagement Krijg resultaatgerichte merkkennis aangereikt vanuit een strategisch en duurzaam perspectief. Ontdek de vier principes van duurzaam (merk)leiderschap. Met relevante voorbeelden, tips, tools en ideeën.
Goed merkenbeleid kan leiden tot een positiever merkimago, sterkere merkrelaties (brand loyalty) en een hogere merkmeerwaarde (brand equity) door relevante en betekenisvolle merkbeleving.

The Bionic Brain
lecture_bionic_brain_congres Onze hersenen worden tegenwoordig gebombardeerd met digitale (social media) prikkels. Waar we vroeger nieuwe verbindingen maakten in ons eigen brein (neurale netwerken), maken we nu verbindingen tussen ons eigen brein en de virtuele wereld (digitale netwerken). We maken dus letterlijk nieuwe connecties tussen brein en artificiële intelligentie-technologie (digibots). Je brein wordt daarmee een ‘bionisch brein’. Dit is geen toekomst, maar nu. Vertrouwen tussen computers, robotica, AI en mensen wordt daarom steeds relevanter.


Nu ook duopresentatie 'Bots & Brains' mogelijk met trendwatcher Marcel Bullinga. Breinexpert Erik Schoppen en futurist Marcel Bullinga kruisen de degens in Bots & Brains. Wie wint in de toekomst: mens of robot?

The connection between positive thinking and sustainable living
lecture_neuroscience_positive_living What can we learn from our fascinating brain, one of the most complex structures in the universe? Our brain is not only an energetic cosmos between our ears, but also a generator of our own ‘happy energy’.
A perfect example of nature’s power to develop a sustainable solution that rewards you for thinking positive and being socially aware of others on this magnificent planet we live on. This lecture shows you the ‘mental loop’ of happiness; feeling better when you live a more sustainable life.

'Positive Energy is the shortest link to Sustainable Happiness.'
- Erik Schoppen

Sustainability Symbol - Universal Symbol for Sustainable & Positive Energy
Symbol for sustainable and positive energy - Happy Energy - Erik Schoppen In his lecture he presents his path of research when developing the symbol for sustainable and positive energy, and motivates his vision on the changing perception of a new generation that demand a more positive view on our future. He shows the correlation between positive thinking and sustainable living and elucidates his vision 'Happy Energy = Happy Planet = Happy Future.'

Extra: He illustrates the creative design thinking proces of his universal symbol.

Innovation, UX & Design Thinking
alt Leer hoe betekenisvolle en klantgerichte merkervaringen te ontwikkelen door een betere (emotionele) gebruikersbeleving. Op basis van de laatste UX, UCD, merkontwikkelingen en consumentinzichten.


Meer weten over een lezing? Bel voor informatie: +31 (0)6 509 140 10

MASTERCLASS MERKEN BOUWEN IN HET BREIN & (MERK)LEIDERSCHAP

alt Ontdek vanuit de Build-Bridge-Bond® methodiek waarom in het bouwen van betekenisvolle merken duurzame merk- en vertrouwensrelaties een cruciale rol spelen. De methode laat vanuit neurowetenschappelijk perspectief de overbruggende fases zien om te komen tot duurzame en betrokken merkrelaties. De methodiek verschaft niet alleen inzicht in onze emoties, motivaties, drijfveren en besluitvormings-processen, maar ook hoe hiermee vertrouwen op te bouwen.

Bezoek voor meer informatie www.buildbridgebond.com.Referenties


'Erik heeft een presentatie gegeven aan ca 300 vertrouwenspersonen van Defensie. Een gemengd gezelschap. Met humor en op een begrijpelijke en boeiende manier heeft hij ons meegenomen naar de werking van het brein als het gaat om emoties en vertrouwen. Hij is er in geslaagd om complexe materie op een zeer aansprekende manier aan te bieden. Onze complimenten! We hebben er van genoten.' - J.C. van Bodegom, Ministerie van Defensie

'Erik Schoppen heeft ons zeer geboeid met een bevlogen presentatie over zijn kernthema vertrouwen, een cruciaal onderdeel bij het bouwen van emotionele klantbeleving. Hij ons meegenomen in de boeiende samenhang tussen loyaliteit, beleving, positionering en identiteit. Hij mag zich met recht expert noemen op het snijvlak van psychologie, merkdenken, design en duurzaamheid.' - S. van Slooten, medeoprichter Altuition en medeauteur van het boek Klanthelden.

'Erik begrijpt het begrip entertraining als geen ander. Zijn natuurlijke, echte manier van vertellen met leuke verhalen en prachtige beelden, én een vleugje ondeugendheid en vlot tempo, maken dat je meer wilt weten, horen en zien. Hij weet de link tussen wetenschap en praktijk te maken op een ongedwongen en aangename manier.' - G.M. Jonker MMS, Lecturer Creative Userresearch, Hanze University of Applied Science

'Erik Schoppen nam ons op onze jaarlijkse Novet masterclass op een boeiende wijze mee op een fascinerende reis door het brein. Het effect is meer kennis, inzicht en inspiratie om nog meer over het brein te willen ontdekken.' - J.E. Groen, EFT-therapeut

'Erik gaf op ons nationale inspectiecongres een zeer inspirerende lezing over vertrouwen. De ruim 250 aanwezigen stelden naar afloop veel vragen waaruit duidelijk bleek dat Erik een snaar bij het publiek had geraakt. Chapeau!' - P. Treffers, Directeur Elektroraad

'Erik gaf ons op bijzonder wijze inzicht in ons brein en het functioneren ervan. Hij duidde 'happy energy' vanuit de neurowetenschap. Zijn onderwerp, kundigheid en vlotte presentatiestijl droegen bij aan een bijzonder geslaagde dag.' - H. Gubbels, Directeur Museumplein Limburg

‘De presentatie van Erik was dermate inspirerend en overtuigend dat deelnemers nog meer wilden horen en gewoon in de zaal bleven zitten. Het tijdschema kwam daardoor wat onder druk, de beleving en ervaring van de gasten was echter zeer positief, en daar gaat het om!’ - P. Schure, Pino Evenementen & Congressen

'Een verrassend inhoudelijke kijk in de wereld van merkmanagement en hoe we merken opslaan in ons brein. Zeer inspirerend, een echte eye-opener. Sommige lezingen kosten energie, deze geeft het.’ - J. Buitenhuis Ph.D, Medisch adviseur Unive, docent/onderzoeker UMCG

'Met een combinatie van wetenschappelijke kennis, voorbeelden uit de praktijk en veel humor liet hij de zaal anders naar duurzame verpakkingen kijken.' - L. Scholten, Communicatieadviseur KIDV

'De presentatie van Erik over Brandmanagement aan onze marketingdivisies zette ons behoorlijk aan het denken over ons eigen merk, imago en identiteit. Erg leerzaam, maar ook erg vermakelijk.' - N. van Uffelen, Brand & Marketing Coordinator, Holiday on Ice

'Mede dankzij zijn bijdrage was dit een succesvolle dag en hebben wij vele positieve en enthousiaste reacties ontvangen.' - L. Selhorst, Nederlands Instituut van Psychologen

'Erik gaf een lezing over duurzaam merkdenken aan 15-17-jarige havo/vwo scholieren. Hij is in staat wetenschappelijke inzichten met speels gemak te vertalen naar de belevingswereld van de huidige tieners en jongeren. Een aanrader!' - W. van der Wal, UniC havo/vwo

'Na de lezing van Erik Schoppen is mijn beeld over neuromarketing duidelijk veranderd. Ik had niet verwacht dat je in het dagelijkse leven zó vaak onbewust wordt beïnvloed. Ik vond het plezierig om te luisteren naar Erik. Hij sprak duidelijk en overtuigend en deed mijn gedachtegang veranderen.' - J. van de Wall

'Heel veel positieve reacties op je Brand Storytelling lezing ontvangen! Bedankt dat je hebt meegeholpen deze dag tot een succes te maken!' - M. Prins, Marketing & Communicatie, NHL Hogeschool

'Erik confronteert ons met fundamentele vragen die ons dwingen na te denken over de ethiek van ons gedrag en (online) privacy.’ - R. Bosma, Vice-dean AKV|St.Joost

‘In het kader van onze strategische marketingplanning hebben wij Erik gevraagd een lezing te geven op het gebied van merk- en productontwikkeling binnen de internationale drankenindustrie. Erik is een uiterst bekwaam en plezierige spreker en een inspirerende sparringspartner in (strategische) paneldiscussies. Ik kan hem dan ook van harte aanbevelen.’ - R. de Vries, Marketing Manager, Hooghoudt

'Als onze merkadviseur heeft Erik bewezen tot de top te behoren op het gebied van marketing en branding door Canei tot het grootste wijnmerk van Nederland te maken. Zijn innovatieve ideeen over het bouwen van merken (fysiek and mentaal) getuigen van een sterke visie hoe in contact te komen met de emotionele drijfveren van de consument.' - M. de Gunst, Global Marketing Manager, Winetracks International

‘Erik heeft ons keer op keer verrast met zijn inspirerende en conceptueel sterke visie op het ontwikkelen van onze merken, waarbij hij de weerbarstigheid van de (retail)praktijk niet uit het oog verliest. Zijn kwaliteit zit hem met name in het begrijpen van het besluitvormingsproces van de consument.’ - M. Brander, Country Manager, Baarsma Wine Group Holding

‘Erik has developed a novel approach for connecting with consumers by merging brand loyalty marketing strategies with the latest insights in the neurosciences. Erik Schoppen presents his methods with clarity and simplicity, providing access to complexity, and potential of using neuroscience to inform and guide brand management. Despite the inherent complexities of human cognition, Erik is able to demystify our understanding of how the brain perceives, processes and stores information, and then reveals how this can be applied to marketing strategies to increase the effectiveness of brand messaging.' - K. Kreiter Ph.D., Director Medical Information, Biogen Idec

‘It is my great pleasure to congratulate Erik Schoppen and Ruud Heijenga for all their work bringing the ideas and applications of Strategic Brand Management into the Dutch market. I encourage all marketers there to take advantage of the many useful resources it offers. I also wish everyone there the very best in the endless pursuit of building strong brands.' - K. L. Keller, E.B. Soborn Professor of Marketing, Faculty Director Strategic Brand Management, Tuck Darthmouth College in New Hampshire, USA


Back to Top


Direct boeken:
Assemblee Speakers
DeSpreker
Sprekershuys
Speakers Academy
Athenas
Showbird
of bel voor informatie:
+31 (0)6 509 140 10

Spreker informatie Erik Schoppen - Keynote Speaker
Download reader in pdf

Lezing boeken: Assemblee Speakers
DeSpreker
Sprekershuys
Speakers Academy
Athenas
Showbird
of bel voor informatie:
+31 (0)6 509 140 10


Coming up:
11 10 2018 Trusting AI in Neural Networks

04 07 2018Brain Marketing

31 05 2018Trust in UX & UCD

29 05 2018Sustainable Branding & Trust

22 05 2018The Chemistry of Happiness

20 05 2018Brand Leadership

08 05 2018tress & Trust in the Brain

26 04 2018The Creative Explorer Brain

25 04 2018The Future Consumer Brain

24 04 2018The Future Consumer Brain

15 03 2018Trust Me

11 02 2018 Trust Behavior

16 01 2018 Brand Experience

09 01 2018 Brand Experience

19 12 201/ Brand Experience

14 12 2017 Trots & Vertrouwen

13 12 2017 Trots & Vertrouwen

12 12 2017 Brand Experience

05 12 2017 Brand Experience

10 11 2017 Wanneer vertrouw je op je vertrouwen?

03 11 2017 Social Neuroscience for a Sustainable Future

26 10 2017 Vertrouwen in Brein & Organisaties

19 10 2017 Trust & Reputation Management

05 10 2017 Trust & The Neuroscience behind Trust

05 10 2017 Trust & Privacy in the Digital World

23 09 2017 Trusting Sustainability in The Food Chain

08 06 2017 Trust & Reputation Management

17 05 2017Neuroscience of Trust & Leadership

11 05 2017 Behavior & Decision making

25 04 2017 Brand Trust & Consumer Neuroscience

15 03 2017 Why Social Brands Work

03 03 2017 Neuroscience of Influence

03 01 2017 Branding & Trust

08 12 2016(Ro)Bots & Brains

10 11 2016Reputation Management

03 11 2016Neuromarketing & The Brain

14 10 2016Building Brand Leadership & Brand Trust

13 10 2016Building Brand Leadership & Brand Trust

07 10 2016Mind over Matter (Neuroscience)

27 09 2016Neuromarketing & The Brain

21 09 2016Neuroscience of Trust

15 09 2016Consumer Behavior & Neuromarketing

24 05 2016The Bionic Brain [Bildung Academie]

24 05 2016The Bionic Brain [Bilding Academie]

19 05 2016Positive Psychology & Trust [PMC16]

23 03 2016Vision of a sustainable future economy [NCMW8]

20 03 2016Neuroscience of Happiness [AfH]

11 03 2016Duurzaam Merkvertrouwen Bouwen [trnd]

04 03 2016Vision of a prosocial & sustainable future [EDU]

03 12 2015Brand Experience & Neurobranding

25 11 2015How to build Brand Trust

19 11 2015Positive Psychology of Packaging [KIDV]

18 11 2015The connection between positive thinking and sustainable living (Vision of a sustainable future economy) [E.D.S.T*15]

09 11 2015Decisionmaking & Positive Psychology

07 10 2015Thinking and Decision Making [RUG]

01 10 2015The Power of Positive Psychology [Neyenrode]

15 09 2015Brains, Brands & Behavior

15 06 2015brand brain behavior - duurzaam merkleiderschap

12 06 2015Neuromarketing, Behavioral Neuroscience [EURIB]

04 06 2015Brains, Brands & Behavior

10 03 2015Design Thinking, Protoyping, Brands, Brains & Behavior

05 03 2015Strategic Brand Management, Brand Experience [AOG]

03 03 2015Brand Leadership, Sustainable Brand Trust

11 02 2015Neuromarketing, Branding Trust

28 01 2015Neurobranding, Brand Psychology [RUG]

15 01 2015Strategic Brand Leadership

10 12 2014Strategic Brand Management

03 12 2014Trusting Sustainability

25 11 2014Personal & Authentic Leadership

17 11 2014Behavioral Neuroscience, Applied Psychology

01 10 2014Thinking and Decision Making, Neurobranding

16 09 2014Corporate Value Branding, Internal Branding

15 09 2014Brands & Brains

09 09 2014Medicine Behavior Change

04 09 2014Een sterk merk is een sterk verhaalBack to Top